Hatice Akkoç/ Mehmet Fatih Özmantar/ Erhan Bingölbali
PEGEM AKADEMİ YAYINCILIK

Matematikeğitimi literatüründe öğrencilerin karşılaşmış oldukları zorluklar ve sahip oldukları kavram yanılgıları büyük bir ilgi odağı olagelmiştir. Özellikle 1960’lı yıllardan itibaren dünyanın dört bir yanında yapılan çalışmalar öğrencilerin matematik alanında farklı konularda sahip oldukları yanılgıları belirleme ve sebeplerini ortaya koyma noktasında ciddi bir birikim sağlamıştır. Öğrencilerin farklı konularda sıklıkla sergilemiş oldukları yanılgılara dair sahip olunan bilgi etkin matematik öğretimi için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Buna ilave olarak, matematiksel kavram yanılgıları ve zorluklarını bir araya getiren Türkçe bir kaynağın olmayışı da böylesi bir çalışmanın ortaya çıkması için motive edici bir sebep olmuştur.

Bu kitap çalışması her birisi kendi alanında uzman
matematikeğitimcilerinin matematiksel kavramlar hakkında yapılan çalışmaları titizlikle inceleyip, öğrencilerin sahip oldukları kavram yanılgılarını belirlemeleri ve bu yanılgılar için geliştirilen çözüm önerilerini sunmaları ile ortaya çıkmıştır. Elinizdeki bu kitap içerisinde yer alan kavramlar ortaöğretim matematik öğretim programında işlenen temel kavramlar arasından seçilmiştir. Böylece yeni öğretim programında yer alan konuların yapılan çalışmalar perspektifinde değerlendirilerek bu programın uygulayıcılarının başvurabileceği bir kaynak çalışma ortaya çıkması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, her bir bölüm temel olarak şu üç ana tema etrafında şekillenmiştir:

• Ele alınan kavram hakkında literatürde rapor edilen öğrenci zorlukları ve öğrencilerin sıklıkla sahip oldukları yanılgıların açıklanması,

• Bahsedilen bu zorlukların aşılması ve yanılgıların giderilmesi için geliştirilen çözümler,

• Ortaöğretim programının öğrenci zorlukları ve kavram yanılgıları açısından değerlendirilmesi.

Yukarıdaki temalar etrafında şekillenen
Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri adlı bu kitap hem araştırmacılar ve hem de uygulayıcılar için önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Böylesi bir çalışma ile matematikeğitimcilerinin, halen hizmet vermekte olan matematik öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının faydalanabileceği bir eser oluşturarak, daha etkin bir matematik öğretiminin gerçekleşmesine katkıda bulunmuş olmayı ümit etmekteyiz.



Bu bölüm 16408 defa görüntülenmiştir.